Kauwgedrag bij honden

Waarom kauwen honden?
Honden hebben van nature een grote behoefte om ergens op te kauwen.  Dit doen ze om verschillende redenen.


1. Tijdens het kauwen wordt in de hersenen van de hond endorfine (gelukshormoon) aangemaakt. Deze endorfine geeft een gevoel van rust, waardoor uw hond zich ontspant.
Naast rust zorgt het ook voor een vermindering van angst en agressie.
2. Honden kauwen omdat zij alleen op deze manier hun tanden en kiezen schoon kunnen houden. In de natuur kauwen wolven en ander hond-achtigen na de maaltijd onder andere op de huid van hun prooi. Het kauwen op zacht, taai materiaal zorgt voor schone tanden en kiezen en daardoor voor gezond tandvlees. 


Waarom is een goed gebit zo belangrijk?
Vroeger keken dierenartsen niet zo goed naar het gebit van honden. Tegenwoordig weten we dat het voor het welzijn van de hond heel belangrijk. Honden kunnen namelijk erg ziek worden van een gebit met veel tandsteen of tandvleesontstekingen. De bacteriën kunnen door het hele lichaam gaan zwerven en meer ontstekingen veroorzaken. Daarom is het erg belangrijk om het gebit van jouw hond goed schoon te houden!

Hoe herken je een gezond gebit?
- De tanden zijn wit
- Er is geen tandsteen aanwezig
- Tandvlees is mooi roze van kleur
- Je hond stinkt niet uit zijn bek

Dit is Liv, Liv is een ex broodfok teefje.
Door het geven van goede voeding en gedroogde snacks heeft haar gebit veel vooruitgang geboekt in 4 weken tijd.

Wat is goed kauwmateriaal?
Er is veel keuze in kauwmateriaal, denk hierbij aan bijvoorbeeld kauwrollen, vleesbotten, gerookte botten, mergpijpen, denta-sticks, hertengeweien en diverse kauwspeeltjes.
Niet alles is even goed en gezond voor je hond. Geef je hond bijvoorbeeld nooit dragende botten deze zijn keihard en kunnen splinteren.
Dan heb je ook nog de commerciële kauwproducten, welke bomvol granen en suikers zitten.
Belangrijk is dus om goed te kijken naar de ingrediënten van de producten! Hoe dichter het bij de natuur staat hoe gezonder het voor jouw hond is.
Er is ook een ruime keuze aan kauwspeelgoed. Kies hierbij voor sterk materiaal zodat de hond er geen stukken af kan bijten en door kan slikken.

Probeer je hond altijd in de gaten te houden als je hem iets te kauwen geeft. Sommige honden kunnen erg gulzig zijn en zullen proberen het in een recordtempo op te eten. Het gevaar bestaat dan dat ze gemakkelijk kunnen stikken in een te groot stuk met alle gevolgen van dien.
Geef daarom alleen iets te kauwen onder toezicht!!

Wat is geschikt om op te kauwen?
- Gezonde en natuurlijke snacks zijn te koop bij de betere dierenwinkels. Honden zijn dol op runderoren, bullenpees of runderkophuid. Door het grote aanbod is er voor elke hond wel een lekkere snack te vinden. Ook voor honden met allergieën of voedsel intolerantie is er keus genoeg.
- Je kunt tegenwoordig uit heel veel soorten kauwspeelgoed kiezen. Populaire merken zijn Kong, K9-Connectables. Nu zijn deze producten niet alleen om op te kauwen, maar ze hebben (bij juist gebruik!) wel hetzelfde kalmerende effect. Je hond bijt, kauwt, likt en speelt ermee. Het daagt je hond uit en geeft hem voldoening.


Wat is niet geschikt om op te kauwen?
- Pas op met commerciële kauwproducten. Hier worden vaak suikers aan toegevoegd en bovendien leveren ze weinig kauwplezier op, omdat ze vaak binnen een paar happen op zijn.
- Gedroogde snacks gemaakt van huiden van buiten de EU zijn vaak gebleekt en kunnen daardoor schadelijke stoffen bevatten.
- Geef geen harde kauwmaterialen. Hertengeweien zijn populair maar kunnen ervoor zorgen dat kiezen snel slijten of zelfs breken. Ook gekookte botten zijn veel te hard en kunnen versplinteren.
- Pas ook op voor materialen met scherpe en/of kleine onderdelen.


Kort samengevat
Honden maken hun tanden schoon door te kluiven of te knagen op een botje of iets dergelijks, dit is dus een soort van tandenpoetsen. Wanneer je niet aan de kauwbehoefte van je hond voldoet kan hij (ernstige) gebitsproblemen ontwikkelen. Tandplak of tandsteen kunnen voor ontstekingen zorgen waar je hond behoorlijk ziek van kan worden. Daarnaast helpt het de hond ook te ontspannen. 

Geef jouw hond alleen iets te kauwen onder toezicht.


Reactie plaatsen

Reacties

Amy
een dag geleden

Hi!
Wat is aan te raden voor honden om op te kauwen? Onze boston terrier is een hoektand kwijtgeraakt door het kauwen op te harde kauwbotjes. Sindsdien zijn we hier dus streng in maar we willen haar graag iets te kauwen bieden omdat we dit zo belangrijk vinden. Heb jij een aanrader?