Waar moet een goede hondenbrok aan voldoen?


Zelf een hondenbrok beoordelen in 6 stappen

Hieronder laten wij zien hoe u zelf een kwalitatief goede en gezonde brok voor uw hond kan kiezen.


 

1. Vetgehalte 

Minimaal 25% eiwit en geen plantaardige eiwitbronnen.
Staan er wel plantaardige eiwitbronnen tussen de ingrediënten? Dan minimaal 30% eiwit.

Het vleesgehalte beoordeel en vergelijk ik door het bepalen van het percentage dierlijk eiwit. Vlees bestaat voornamelijk uit eiwit en hiermee kun je objectief vergelijken wat er werkelijk in de brok zit. Vaak wordt er een vleespercentage genoemd, maar hierin wordt ook het ‘verse vlees’ meegerekend, waaruit nog veel vocht verdwijnt bij de bereiding, waardoor het werkelijke vleespercentage lager uitvalt.
Je kunt het dierlijke eiwitgehalte schatten door te kijken naar het eiwitpercentage in de analyse. Als er geen plantaardige eiwitbronnen* in de brok zitten, is bijna alle eiwit dierlijk. Hoe hoger het eiwitpercentage, hoe meer vlees de brok bevat. Als de brok wel plantaardige eiwitbronnen bevat, dan is het lastig schatten. Je kunt aan de plek in de samenstelling zien hoeveel er ongeveer van inzit.
*Plantaardige eiwitbronnen die vaak gebruikt worden: soja, erwten-proteïne, aardappel-proteïne, maisgluten. Alles waar het woord eiwit, proteïne of gluten inzit is een eiwitbron.

 

2. Graan- en/of aardappelgehalte.

Maximaal 40% koolhydraten.

Het gehalte aan graan, aardappel of andere vulling kun je berekenen door het koolhydraat-percentage te bepalen. Koolhydraat is het hoofdbestanddeel van granen en aardappelen en elke brok heeft dit nodig voor de vorming van een brok.
Het koolhydraat-percentage bereken je zo: 100 – % eiwit – % vet – % vocht – % vezel/celstof – % as = % koolhydraten. Meer dan 40% koolhydraten vind ik veel, hoe minder koolhydraten hoe beter.

 

3. Vet-bron en vetgehalte.

Liever dierlijk vet dan plantaardig vet.
Minimaal 15% vet.
Maximaal 5 keer zoveel omega 6 als omega 3, of alleen dierlijke omega 3-vetzuren.

Dierlijk vet is over het algemeen gezonder dan plantaardig vet, omdat dierlijk vet minder snel oxideert (met uitzondering van visolie) en omdat het hondenlichaam beter is ingesteld op dierlijk vet. Kokos- en palmolie is hierop een uitzondering, dit oxideert ook niet snel en er worden positieve gezondheidseffecten aan toegeschreven. Plantaardig vet wordt soms gehard, waarbij transvetten ontstaan, dit is zeer ongezond.
Vet is een belangrijke energieleverancier en bepaalde vetzuren moeten ook in de voeding zitten omdat de hond deze niet zelf kan aanmaken.
Ook belangrijk is de balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren, als er (deels) plantaardige omega 3-vetzuren gebruikt zijn. Vaak bevatten brokken teveel omega 6 vetzuren, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden.

 

4. Mineralen.

Goed: chelaten, proteïnaten, citraten, fumaraten en gluconaten.
Minder goed: sulfaten, oxides, fosfaten en chlorides.

Om brokken compleet te maken, worden er vitamines en mineralen aan toegevoegd. Mineralen bestaan in meerdere vormen, die aangeven met welke stof het mineraal is verbonden. Sommige mineraalverbindingen worden niet goed door het lichaam opgenomen of gebruikt en aan sommige worden zelfs slechte gezondheidseffecten toegeschreven.

 

5. Antioxidanten.

Natuurlijke antioxidanten zijn veiliger dan synthetische antioxidanten.

Om te voorkomen dat de vetten snel oxideren, worden er antioxidanten aan het voer toegevoegd. Dit kan op een natuurlijke manier en op een synthetische manier. De synthetische manier heeft voor de fabrikant het voordeel dat ze langer werkzaam zijn (en de brokken dus minder snel oxideren) en dat het goedkoper is. Helaas zijn er nadelen voor het dier: ze zijn ongezond in hoge hoeveelheden en mogelijk ook bij langdurig gebruik.

Aan het vet worden antioxidanten toegevoegd voordat het bij de fabrikant van de brok belandt. De fabrikant hoeft het niet te vermelden als er in de grondstoffen synthetische antioxidanten zitten. Als er natuurlijke antioxidanten zijn gebruikt in de grondstoffen, wordt dit vaak wel vermeld, maar niet altijd.

Natuurlijke antioxidanten: Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract.
Synthetische antioxidanten: BHA (E320), BHT (E321) , propylgallaat (E310) en ethoxyquin (E324)

 

6. Ongewenste ingrediënten.

Vermijd ongewenste ingrediënten.

onderstaand heb je liever niet in je brok:

  • overdaad aan koolhydraten.

  • Synthetische antioxidanten en conserveermiddelen.

  • menadion(oftewel vitamine K3, is de synthetische vorm van vitamine K, die een slechte invloed op de gezondheid kan hebben).

  • Kunstmatige kleur-, geur- en/of smaakstoffen.

  • Soja.

  • Melkproducten.

  • Suiker.

 

 

Bron: Www.Voerwijzer.com

 

 

 

 

Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95
Voorbeeld

Kamerplant voor binnen

€ 24,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.